Cruzimea asupra animalelor nu este un spectacol!

circ

Animalele sălbatice nu sunt făcute să trăiască în circuri. Pentru un tigru sau un elefant viaţa la circ înseamnă agonie şi durere, înghestuiţi în cuşti în care de abea se pot întoarce şi în care îşi petrec majoritatea existenţei.  Mereu în turneu, animalele îşi petrec o bună parte din viaţă în spatele camioanelor circului, în condiţii care nu respectă nici măcar cele mai elementare norme de care au nevoie animalele din captivitate pentru a duce o viaţă decentă. Majoritatea animalelor suferă deseori de probleme fizice sau psihice care de multe ori sunt pur şi simplu ignorate sau sunt imposibil de tratat, fiind rezultatul vieţii în captivitate.

Când nu sunt pe drumuri, animalele sunt fie supuse “dresajului”, fie sunt expuse în menajeriile circului. “Dresajul” în sine înseamnă pur şi simplu frângerea spiritului animalului prin expunerea sa constantă la tortură, bătăi şi umilinţe. Animalele nu sunt clovni. “Trucurile” care impresionează atât de mult publicul pun animalul în ipostaze care nu au nicio legătură cu felul său natural de viaţă şi sunt rezultatul fricii şi bătăilor sistematice.  Animalele din circuri nu sunt artişti, ele sunt doar nişte animale terifiate care răspund comenzilor abuzatorilor. De ce credeţi că “dresorii” au întotdeauna o bâtă sau un fel de armă în mână?

Circurile nu ne învaţă copiii nimic despre animale. Ceea ce văd copiii în arenă nu mai pot fi numiţi lei, tigri, elefanţi sau zebre. Ele sunt doar nişte animale terifiate care au uitat de mult ce înseamă viaţa în libertate.  Circul ne învaţă copiii că este normal ca animalele să fie răpite din mediul natural şi să fie tratate ca şi nişte obiecte care există pentru amuzamentul nostru. Dacă vrem ca ei să preţuiască natura atunci este imperativ ca ei să cunoscă animalele în mediul lor natural, nu în cuşti sau arene.

Ne opunem tuturor circurilor care folosesc animale. Suntem împotriva ideii că este normal ca un animal non-uman cu interese, sentimente şi nevoi proprii să fie tratat ca un sclav şi umilit pentru amuzamentul publicului. Ţări precum Cipru, Grecia, Croaţi, Columbia şi Austria au interzis deja aceste practici inumane pe teritoriul lor, şi din 2015 ele vor fi urmate şi de Marea Britanie şi Belgia. Sperăm ca pe viitor acest lucru se va întâmpla şi in Romania şi în cele din urma circurile cu animale vor dispărea complet. Pentru asta e nevoie ca oameni ca şi tine şi mine să ia atitudine şi să spună “E de ajuns!”.

Acţiunea din 21 martie este un gest care vrea să atragă atenţia asupra injustiţiei şi cruzimii care stă în spatele acestei instituţii numită circ. Ea vine în contextul în care hipermarketul Cora va găzdui circul Las Vegas, unde, timp de o săptămână, vor fi expuse şi umilite aceste animale nefericite. Boicotaţi circul!

 

1 thought on “Cruzimea asupra animalelor nu este un spectacol!

Leave a comment